Saturday, 19 December 2009

Nuha 7 bulan

Agak lama tak update perkembangan Nuha di blog ni. Nuha sekarang dah 7 bulan lebih. Nuha dah mula makan semenjak masuk 6 bulan (selain breastfeeding)dan suka sebut "babababababa...mamamamama". Baru nak mula angkat badan dan punggungnya (selain meniarap pusing-pusing). Adakah Nuha nak merangkak?? Wallahua'lam. Insyirah dulu tak merangkak, tapi terus berjalan. Dan gigi pertama Insyirah juga ketika Insyirah berumur 6 bulan. Nuha ni tak pasti macam mana, yang pasti setiap kanak-kanak mempunyai perkembangannya tersendiri. Semoga kedua-duanya membesar dengan sihat, pintar dan solehah, amin.

video
Nuha yang baru mula belajar nak angkat badan dan punggungnya, hehehe.

Friday, 18 December 2009

Saturday, 12 December 2009

Jodoh pertemuan, ajal maut di tanganNYA

Sempena cuti persekolahan ini, ramai di kalangan rakan-rakan Ummi dan Ayah yang melangsungkan perkahwinan.  Antara rakan-rakan ayah yang melangsungkan perkahwinan ialah Ismail "Kyzer" Rafiq, Cikgu Men, Inspektor Faiz "Mata" & Amet.  Tak lupa juga rakan-rakan Ummi iaitu Su, Burn dll.  Di kesempatan ini, dari jauh kami sekeluarga ingin mengucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU buat anda semua.  Semoga alam berkeluarga yang bakal ditempuhi membawa kebahagiaan dan rahmat buat kehidupan anda.

Di kesempatan ini juga, kami ingin mengucapkan TAKZIAH buat keluarga almarhum Mohd Ariff Abdul Kadir, bekas pelajar kejuruteraan University of Nottingham, yang terlibat dalam kemalangan di Perlis semasa perjalanan pulang dari majlis akad nikah beliau di Anak Bukit, Kedah.  Berita kemalangan tersebut menjadi berita utama di seluruh Malaysia semalam dan hari ini.  Semoga Allah merahmati Arif, ibu bapanya dan rakan beliau yang terlibat sama dalam kemalangan dan menempatkan mereka di kalangan orang soleh seperti Hanzalah yang syahid selepas diijabkabulkan.

p/s: lagi gambar tragedi di web persendirian ini.  Semoga memberi peringatan buat kita semua.

Thursday, 10 December 2009

Posto buat Mak Long Idah dan Mak Ngah Ani :)

Di sini Insyirah sekeluarga nak mengucapkan tahniah buat Mak Long Idah dan Mak Ngah Ani (kedua-dua kakak Ummi Insyirah) yang telah disahkan mengandung. Nenek kata tarikh bersalin kedua-duanya pada April 2010. InsyaAllah nenek dapat lagi 2 orang cucu tahun depan :). Alhamdulillah. Di atas permintaan Mak Ngah dan Mak Long, di sini Ummi sertakan resepi spaghetti dan apam balik (sebenarnya, Ummi pun dapatkan dari internet dan ubahsuai ikut tekak sendiri sahaja :).

Resepi spaghetti
Satu bungkus spaghetti
500g daging cincang
2 ulas bawang besar(didadu)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu besar cili yang dikisar / 1 sudu besar cili serbuk (ikut tahap kepedasan)
1 tin chopped tomato / 4 biji tomato (didadu)
1 tin cendawan butang
1 batang carrot (didadu) - optional
1 tin sos spaghetti (masa kat Malaysia guna brand Prego yang dalam tin hijau, pastikan ada TANDA HALAL dan bahan yang digunakan tidak meragukan status kehalalannya. JANGAN beli sos PREGGO yang dalam botol kaca tu, itu memang tiada tanda halal, wallahualam)
Sedikit oregano dan daun parsley
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1.Rebus spaghetti hingga lembut dan toskan. Untuk mengelakkan spaghetti melekat-lekat, curahkan air sejuk kepada spaghetti yang baru diangkat untuk menghilangkan kanjinya. Atau cara lain campurkan satu sudu minyak masak ke dalam air yang mendidih semasa merebus spaghetti.
 
2.Untuk kuah, masukkan minyak masak secukupnya dan tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau. Kemudian, masukkan cili giling, biarkan sampai naik minyak. Masukkan daging cincang dan tambahkan air sehingga daging masak. Masukkan tomato, cendawan dan carrot yang didadu. Kemudian masukkan 1 tin sos spaghetti. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Letakkan sedikit oregano dan daun parsley dan gaul hingga sebati. Jika inginkan sedikit pedas, letakkan sedikit lada hitam didalam kuahnya atau pun hiriskan cili padi hijau dan masukkan ke dalam kuahnya.
 
Resepi apam balik
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar, cream corn. Sedikit susu pekat (optional)

Cara-cara
1.Mesin gula bersama telur hingga kembang (Ana guna blender jer)
2.Masukkan soda bicarbonate, baking powder, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati. 3.Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
4.Oleskan planta di permukaan kuali (Ana guna non-stick frying pan) & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
5.Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas. 
6.Apabila cukup masak, angkat dan sapukan sedikit planta ke atasnya. 
Hasil air tangan Ummi Insyirah. Bolehlah sekadar nak melepaskan rindu apam balik di Malaysia.

Selamat mencuba yer!

Oh yer, untuk menjawab persoalan Mak Long tentang bila kami nak balik ke Malaysia, mungkin bulan Mac 2011 kot insyaAllah. Bergantung pada bila ayah dapat siapkan PhDnya.