Sunday, 27 March 2011

Summer time

Hari ini tibalah masa untuk menukar waktu jam di UK. Memang setiap kali hari Ahad, minggu terakhir di bulan MAC, jam perlu diTAMBAH sejam. Jika sehari sebelumnya jam 8 pagi, hari ini dah jadi jam 9 pagi. Beza waktu dengan Malaysia juga telah berkurang kepada 7 jam. Jika di UK jam 1 petang, di Malaysia sudah jam 8 malam:)

Teringat peristiwa yang berlaku tahun lepas (28 Mac 2010) di Disneyland Paris. Kami dah ambil "fast pass" untuk naik ride yang ala-ala roller coaster tu. Konon-konon ni ride yang terakhirlah untuk hari pertama, sebagai penutup. Tiket kami kalau tak silap jam 9.10 malam dan bila tiba masa nak naik ride tu, dah tutup dah. Masa tu semua orang kecewa dan pelik apsal diorang bagi kita tiket 9.10 malam tapi diorang dah tutup. Hampeh jer rasa. Macam-macam spekulasi yang kami buat, mungkin disebabkan hujan kot diorang terpaksa tutup ride tersebut sebab merbahaya. Tapi memang hujan pun dari siang tadi, hmmmm. Bila pandang sekeliling nengok kebanyakan ride dah tutup. Sepatutnya haritu Disneyland Park tutup jam 10 malam. Tiba-tiba ada seorang rakan kami yang bertanyakan hari ini hari apa? Barulah terperasan yang sebenarnya kami yang tersilap jam.Waktu sebenarnya ketika itu dah jam 10.10 malam. Cehh, memang patutlah semua ride dah tutup. Sepatutnya kami perlu menambah 1jam tetapi semua orang terlupa berkenaan dengan summer time ni.
Kenangan di Disneyland Park, Paris

Pada pagi tu dihotel, Ayah perasan dah akan pertambahan waktu sejam ni di Iphone nya tetapi ingatkan sebab kami masuk kawasan France, Iphone nya dapat kesan dan secara automatik menambah sendiri waktu jam di Iphone nya. Bila fikir-fikir balik, tak logik lah pula kan Iphone nya secanggih tu, siap boleh kesan lokasi pemiliknya secara automatik, hahaha. Beza waktu UK dengan France sejam. Kalau UK jam 1 petang, France dah jam 2 petang :) Sebenarnya Iphone Ayah tu bukam tambah sejam sebab masuk kawasan France, tapi sebab summer time dia automatik tambah. Apa daaa...

Alhamdulillah, musim sejuk dah berakhir. Sekarang nak masuk musim bunga, kemudian musim panas. Best-best. Tapi nanti bermula dari Ahad, minggu terakhir di bulan OKTOBER, waktu jam di UK perlu diTOLAK sejam pula yang membuatkan beza waktu dengan Malaysia menjadi 8 jam. Begitulah putaran waktu jam di UK ini :)

Friday, 18 March 2011

Insyirah & Red Nose Day

Sudah 3 tahun lebih tinggal di UK ni, tapi baru tahu kewujudan "Red Nose Day" ni :D Itu pun dapat tahu daripada pihak nursery Insyirah yang memberikan surat kepada ibu bapa yang menyatakan bahawa Red Nose Day pada hari Jumaat, 18 Mac 2011. Apa lah agaknya "Hari Hidung Merah" ni ek? Ummi pun google lah. Rupa-rupanya Hari Hidung Merah ni direka untuk mengutip derma untuk rakyat UK dan Afrika yang memerlukan dengan cara membuat sesuatu yang kelakar. Katanya, "Do something funny for money". Pihak sekolah ada menjual "hidung badut" bagi tujuan kutipan derma. Ada 3 jenis hidung badut dan Ayah Insyirah pilih yang jenis ni. Harganya £1 sebiji untuk setiap murid.
Hidung badut untuk "Hari Hidung Merah". 
Ummi: Kenapa Ayah pilih yang "pirate" ni.? Tak sesuailah dengan Insyirah.
Ayah: Lorr, mana nak tahu. Ayah ingatkan itu coklat. Siap tanya kat cikgu Insyirah lagi. "Is it suitable for vegetarian?"  hahaha. Ummi rasa macam nak gelak guling-guling je. Mesti ckigu tu pun confuse agaknya. Yelah sekali imbas nengok hidung ni memang macam coklat bila dipandang dari jauh, lagi-lagi siap berbungkus elok dengan plastik. Memang macam coklat rupanya:D
Insyirah in red for Red Nose Day

Ummi fikir nak pakaikan apalah agaknya Insyirah nanti bagi kelihatan kelakar. Tapi Insyirah taknak. Dia taknak pakai yang kelakar. Dia nak pakai ala-ala "princess" juga.  Kiranya pakai baju yang mana ada je lah. Kebetulan semuanya merah. Tambah dengan hidung badut tu, nampak kelakarlah juga. Tapi Insyirah simpan dalam poket coat dia jer, tak pakai pun kat hidung dia. Cuma kat nursery, cikgu dia warnakan semua hidung murid dia warna merah, hehehe. Apa-apa je lah kan:)

Kami terfikir, orang putih ni ada-ada je idea dia untuk menjana ekonomi diorang. Yelah, walaupun hari hidung merah ini tujuannya untuk kebajikan, tak boleh ke kutip derma semata-mata? Tak payahlah nak jual apa-apa untuk kutip derma. Tak tahulah berapa daripada £1 tu yang didermakan. Mesti kena tolak dengan kos penghasilan hidung badut tu? Syarikat yang mengeluarkan hidung badut untuk ke semua sekolah mesti untung besar kan :)  Atau mungkin tak ditolak dan semuanya didermakan? Wallahualam. Tapi kenapa yer seorang pelajar hanya boleh beli sebiji jer? Sebenarnya kami tak kisah je aktiviti diorang ni selagi tak melanggar kefahaman kami, cuma terfikir diorang ni ada jer idea macam-macam. Lepas ni hari Easter pula. Apa pun dengan membuat kelakar boleh membuat orang tertawa dan boleh menghilangkan stress. Bila hilang stress bagus juga untuk kesihatan, tak gitu ;) 

Saturday, 12 March 2011

Babai Atuk & Nenek

Setelah 3 bulan Atuk dan Nenek tinggal bersama kami di UK ini, akhirnya masanya tiba jua untuk mereka pulang ke Malaysia. Penerbangan mereka pada 12 Mac 2011, jam 5 petang di Stansted Airport. Kali ini hanya Ayah sahaja yang menghantar mereka ke airport sebab tak muat kereta kalau kami semua ikut. 
Kami di hadapan rumah merah sebelum bertolak ke airport(Insyirah cakap "this is our red house" :)

berlatar belakangkan masjid karimia. Setiap waktu solat, Atuk akan pergi masjid untuk menunaikan solat fardhu. Siap kadang kena azan lagi. Yang lawaknya diorang siap rakam suara atuk azan :)

Dah sampai Stansted airport dan dah check-in beg. Alhamdulillah semuanya lepas, total 48kg:).
Lepas diorang masuk balai berlepas, Ayah pun bertolak balik rumah. Alhamdulillah jam 6.15 petang ayah tiba Nottingham dengan selamatnya:) 

Pesawat yang Atuk dan nenek naik kali ini tak ramai sangat orang. Banyak tempat duduk kosong. Pesawat pun sampai awal dari jangkaan di LCCT. Agaknya sebab pesawat ringan kot, tu sampai awal, hehehe. Sepatutnya sampai jam 2 petang ikut jangkaan, tapi jam 1.30 petang dah sampai. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. 

Terima kasih banyak Mak Abah sebab sudi tinggal dengan kitorang selama 3 bulan. Sian diorang tinggalkan rumah lama-lama. 

Tuesday, 8 March 2011

Ahmad 3 bulan

Ahmad punya berat sekarang 4.5kg (timbang seminggu lepas, 1 Mac 2011). Sekarang ni Ahmad dah rajin bersembang dan gelak-gelak. Waktu tidurnya juga sudah kembali normal, siang main dan malam tidur. Ahmad sangat suka membelek-belek tangan kanannya, tak tahulah apa yang diperhatikannya, khusyuk benar kalau dia perhatikan tangan kanannya tu. Siap genggam erat lagi buku penumbuk :) Tadi pagi pergi jumpa GP sebab Ahmad batuk-batuk. GP periksa dada Ahmad dan GP kata dada Ahmad "chesty". Ahmad kena makan antibiotik untuk sembuhkan batuknya. Sebenarnya Ummi tak bagi Ahmad makan antibiotik yang GP bagi minggu lepas untuk masalah kulitnya sebab Ummi sedikit fobia. Takut Ahmad allergic lagi, huhuhu.
Inilah anitibiotik yang Ahmad allergic, Flucloxacillin (Antibiotik ni kumpulan peninsilin)

Sekarang ni bermulalah episod Ahmad disahkan "Atopic Eczema". Semenjak Ahmad balik dari hospital memang Ahmad mengalami masalah kulit kering tapi taklah sampai eczema. Dah banyak kali juga jumpa GP dan dia  asyik suruh kerapkan letak krim yang kami guna. Macam-macam krim yang digunakan, aqueas cream, baby oil johnson, baby johnson cream. Tapi semuanya tak berkesan. Lalu, pada 1 Mac lepas, Ahmad pergi baby clinic di Mary Potter, health visitor bagi 2 emollient cream, Dermol dan Hydromol. Oleh kerana pipi Ahmad ada sedikit berair (oozing), health visitor suruh pergi jumpa GP untuk dapatkan antibiotik sebab pipinya dah kena infection. Esoknya, 2 Mac 2011, Ahmad berjumpa dengan GP untuk dapatkan antibiotik. GP bagi Ahmad Flucloxacillin. Perlu makan 2.5ml, 4 kali sehari. Antibiotik ni berkesan bila makan diwaktu perut kosong. Maka tak boleh nak susukan Ahmad bila nak bagi antibiotik ni. Ummi bagi Ahmad antibiotik ni setiap 6 jam. Apabila Ummi nak berikan Ahmad dos yang ke-3 jam 6 pagi, tiba-tiba Ummi perhatikan yang muka Ahmad bengkak besar. Mukanya jadi empat segi dan matanya sangat sepet. Pipinya juga merekah-rekah sehingga mengeluarkan air bisa berwarna kuning, 3 atau 4 kali lebih teruk keadaannya daripada sebelum Ahmad makan antibiotik. Ummi terus berhenti berikan Ahmad antibiotik tersebut dengan harapan mukanya akan surut daripada bengkak dan kembali normal. Pagitu Ahmad asyik menangis-nangis kesakitan (tak pernah dengar dia menangis camni) dan serba tak kena. Akhirnya Ummi telefon GP dan mereka terus suruh kami datang ke klinik selepas Ummi nyatakan nak pergi bahagian kecemasan terus di QMC (Mula-mula clinic kata tak boleh nak jumpa doktor sebab penuh).

Antibiotik lain menggantikan Flucloxacillin. Hydrocortisone cream untuk sapu.
Bila jumpa GP, masa ni lah GP sahkan yang Ahmad kena "Atopic Eczema". Ummi kata rasanya Ahmad allergic dengan antibiotik (Flucloxacillin) yang diberikan, tapi doktor kata mungkin ya dan mungkin tidak. Doktor taknak mengaku yang Ahmad allergic antibiotik tu. Eczema boleh menjadi teruk dengan serta merta katanya. Kami pun pasrah je lah. Yelah mana ada doktor yang nak pesakitnya allergic kan? Kemudian doktor suruh berhenti berikan Flucloxacillin, dan digantikan antibiotik lain, namanya "Erythromycin Ethyl Succinate". Selain tukar antibiotik, doktor berikan hydrocortisone cream (mild steroid) untuk sapu. 
Alhamdulillah, muka Ahmad kembali bersih selepas disapu hydrocortisone cream. Tapi antibiotik yang baru tu Ahmad tak makan pun sebab Ummi takut Ahmad allergic lagi:) Tapi tadi balik dari klinik, GP suruh bagi juga antibiotik tu sebab Ahmad batuk.

Buai ini masih berjasa buat Ahmad diusianya 3 bulan.
video