Wednesday, 27 July 2011

Cuti sekolah di UK

Bermula dari 22 Julai 2011 (Jumaat) yang lepas, Insyirah dan rakan-rakan sudah mula cuti sekolah sehingga 5 September 2011. Sekolah buka balik pada 6 September 2011. Kali ini cuti paling lama, lebih kurang 6 minggu. Fuhh lama tu, jenuhlah Ummi Insyirah nak fikir aktiviti untuk anak-anak sepanjang cuti sekolah ini. Hendak buat apa lah ye sepanjang cuti ini??
21 Julai 2011 yang lalu juga merupakan hari terakhir Insyirah di Nursery. Selepas buka sekolah nanti, Insyirah sudah masuk Full time Nursery/ Foundation 2 dari jam 9 pagi - 3.30 petang. Lunchtime pula dari 12.00 tengahari hingga 1 petang. Sudah kena pakai uniform dan tidak boleh sampai lewat ke sekolah:). Masa di Nursery tidak kisah boleh pakai baju apa sahaja dan dari jam 9 pagi hingga 12 tengahari sahaja.  
Green school sweatshirt with school logo, £7.50 each. Ayah Insyirah beli 2, satu sweatshirt dan satu lagi macam cardigan sebagai kenangan :)
Ini pula baju PE beserta begnya sekali (baju  senam, tapi seluar pendek ler pula, huhuhu). PE akan diadakan seminggu sekali. Kalau taknak beli baju ini, boleh juga bawa T-shirt, shorts/leggings sendiri.
Berdasarkan buku yang diberikan oleh pihak sekolah minggu pertama (6 - 9 Sept 2011), Insyirah datang sesi pagi dahulu dari 9pagi - 12 tengahari. Minggu kedua (12 - 16 Sept 2011), Insyirah datang sesi pagi kemudian tunggu untuk lunch dengan cikgu dan pulang ke rumah jam 1 petang. Bermula dari minggu ketiga (19 September 2011), barulah Insyirah perlu tunggu di sekolah dari 9 pagi hingga 3.30 petang. Ini untuk memberikan masa pelajar-pelajar menyesuaikan diri dengan waktu panjang di sekolah.
Baju sekolah boleh beli sendiri: Grey/black trousers, skirts, pinafore dresses or salwar kameez (salwar kameez tu apa?), dan white shirt/polo shirt. Kasut pula mesti warna hitam dan praktikal untuk ke sekolah :) Di UK ini tiada pula disuruh beli buku-buku sekolah. Kalau tidak silap semua tu telah disediakan oleh pihak sekolah.

Baju dan kasut sekolah tu boleh beli di Asda je ya??

p/s: Ummi Insyirah excited Insyirah nak masuk full time nursery, tapi entah berapa hari jer Insyirah dapat pergi sekolah:(

Kita hanya mampu merancang tetapi Allah lebih mengetahui segalanya. Semoga Allah permudahkan segala urusan kami sekeluarga, amin.

Wasalam.

Tuesday, 26 July 2011

Potong rambut baby

18 Julai 2011 yang lalu, Ahmad potong rambut sebab rambutnya sudah panjang dan bila tidur berpeluh-peluh kepala dia. Bila berpeluh, tangan asyik menggaru-garu kepalanya, mungkin rimas dan gatal. Ini merupakan kali ke-3 Ahmad potong rambut. Ummi Insyirah memotong rambut Ahmad menggunakan mesin potong rambut Ayah Insyirah. Mesin ini tidak berapa bising dan kurang getarannya berbanding mesin rambut sebelumnya. Harap-harapnya selamatlah untuk digunakan memotong rambutnya sebab ada yang kata ok dan tidak ok (bila google) untuk memotong rambut baby menggunakan "hair clipper". Yang penting kita tahu apa yang kita buat dan pastikan keselamatannya.
Gambar dari kanan: Sebelum potong rambut, tengah gunting rambut dan baju putih tu setelah mandi selepas gunting rambut :)

Gambar terkini Ahmad berambut pendek:)

Kali kedua potong rambut pada 12 April 2011 juga menggunakan mesin. Gambar kanan sebelum dan kiri selepas gunting :) Masa ini terpaksa gunting sebab kulit kepalanya kering dan kami perlu meletakkan Aqueus cream dikepalanya.

Pertama kali rambut Ahmad dipotong sehingga botak licin pada 1 Januari 2011 setelah 24 hari lahir ke muka bumi ini. Masa ini kami tidak menggunakan mesin kerana kulit kepalanya lembut lagi. Kami guna pencukur gillette sahaja. Insyirah dan Nuha, kedua-duanya dicukur botak pada hari ke-7, tetapi Ahmad masih di hospital pada hari ke-7.

Adalah sunat untuk dilakukan aqiqah dan cukur rambut pada hari ketujuh selepas kelahiran anak itu. Marilah sama-sama kita merebut pahala sunat tersebut, cukur rambut sepenuhnya kemudian timbang dan dinilaikan dengan harga emas/perak. Bukan setakat cukur jambulnya sahaja dan masukkan rambut tersebut ke dalam kelapa.

Ahmad Mujahid tiarap & gelak

Semakin usianya meningkat, lehernya juga semakin tegap, alhamdulillah. Ini permintaan nenek yang ingin melihat gambarnya meniarap.
Agaknya nenek hendak nengok besar mana kepala Ahmad untuk nenek buatkan baju melayu Ahmad ya, takut nanti tak muat pula baju yang nenek buat, hehehe;)

video
Ahmad diusia 7 bulan setengah

  video
Ahmad gelak-gelak, seronok bermain dengan Ummi :)

Semoga Ahmad Mujahid terus sihat, cergas, bijak dan menjadi anak yang soleh penyejuk hati kami sekeluarga, amin.

Thursday, 21 July 2011

Ya Allah, temukanlah kami dengan Ramadhan

Dalam tak sedar, lebih kurang 10 hari lagi Ramadhan bakal tiba. Bagi Ummi dan Ayah Insyirah, sudah 30 kali Ramadhan datang dan pergi dalam hidup kami.

Tetapi terdetik dalam hati beberapa soalan.
Apakah kesan Ramadhan kepada diri kami? Bukankah matlamat puasa itu untuk kita menjadi insan yang bertaqwa, tetapi di manakah paras taqwa diri kami? Apakah kesan positif Ramadhan yang dibawa kepada bulan-bulan yang lain? Bagaimana pula dengan Ramadhan 1432H?

Ana baru perasan ada satu website iaitu productiveramadan.com yang memberikan tips-tips berguna untuk menghadapi Ramadhan. InsyaAllah, Ana dan keluarga berazam untuk menjadikan Ramadhan kali ini lebih baik daripada Ramadhan sebelumnya.

Ya Allah, temukanlah kami dengan Ramadhan

Allaahumma ballighna Ramadhan

Wednesday, 20 July 2011

Restoran Al Jazeera di Manchester

Pada hujung bulan Mei yang lalu (23-25 Mei 2011), kami sekeluarga berada di Manchester menemani suami yang menghadiri conference di sana. Dihari terakhir di Manchester (sebelum bertolak ke Lancaster Travelodge),  kami sempat singgah ke restoran Al Jazeera, yang menjadi sebutan kebanyakan pelajar Melayu yang belajar di Manchester. Menu yang dicadangkan adalah "half chicken with rice" yang berharga £3.95.
Restoran Al Jazeera di Rusholme Manchester.
Alamat: 22, Wilmslow Road, Manchester, M14 5TQ

 
Boleh parking dekat rumah yang berdekatan di situ atau parking berbayar di belakang restoran tersebut.

Pandangan atas daripada Google Earth

Tempat parking belakang restoran. Sejam £1.50.

Ini menu yang kami pesan, half chicken with rice untuk Ummi (gambar 1st) dan Qabily pillow (gambar 2nd) untuk Ayah. Half chicken with rice memang sedap bagi kami. Kami siap bungkus lagi sebab sedap sangat. Setakat makanan-makanan yang berunsur nasi yang kami pernah makan di UK ini, ini yang paling sedap bagi kami. Sebabnya nasinya special, lembut sangat, dan half chickennya juga lembut dan sedap. Kuantitinya banyak juga dan harga yang sangat berpatutan. Lain kali kalau pergi restoran ini, beli half chicken with rice sahaja, sebab Qabily pillow yang Ayah pesan biasa-biasa sahaja lauknya walau harganya lebih mahal, £5.35. Nampak macam simple tiada kuah-kuah, tapi sangat sedap half chicken with rice itu (teringin nak makan lagi, huhuhu)


Dalam restoran Al Jazeera. Orang penuh sangat dalam restoran ni. Nasib baik ada satu meja kosong masa kami masuk, rezeki alhamdulillah. Namun kalau tak silap ada tempat makan juga di bahagian atas kedai. Nuha makan banyak sangat nasi dengan ayam waktu ini, tetapi Insyirah taknak makan sebab baru bangun dari tidur dan sedikit moody. Mengantuk lagi katanya.

Gambar dari hadapan restoran Al Jazeera. Banyak restoran makanan di Rusholme Manchester ini selain dari restoran Al Jazeera.

Terdapat juga masjid berdekatan dengan restoran tersebut, tapi kena naik keretalah.  Masjid tersebut di belakang kawasan restoran yang mengambil masa beberapa minit sahaja. Senang kalau sudah solat siap-siap, nak makan pun senang hati, tidak perlu terkejar-kejar sebab tidak solat lagi. Di UK ini banyak juga masjid yang besar-besar dan cantik. Kagum sangat sebab selain masjid ini besar dan dibiayai oleh masyarakat Islam di sini sendiri (rasanya tiada peruntukan kerajaan untuk bina masjid di UK, wallahualam, betulkan saya jika silap), masjidnya juga hidup dengan pelbagai aktiviti seperti mengajar anak-anak kecil mengaji dll. 
Shahjalal Mosque & Islamic Centre. Alamat: 1A Eileen Grove, Rusholme, Manchester, M14 5WE.

Kalau ada rezeki ke Manchester, jangan lupa singgah di restoran ini :)

Monday, 18 July 2011

Ahmad 7 bulan

Alhamdulillah, kini usia Ahmad Mujahid sudah 7 bulan dan 10 hari. Berat terkini ketika timbang pada 4 Julai yang lalu adalah 6.2kg sahaja. Coretan kali ini lebih banyak gambar berkenaan dengan perkembangan Ahmad yang terkini.
Cara tidur Ahmad Mujahid:)
Tidur sendiri setelah minum susu, berak dan disalin lampinnya :) Walaupun mudah untuk tidur (hanya ketika kenyang dan lampinnya bersih!), namun telinganya sangat sensitif dengan sebarang bunyian. Mudah terjaga. Jika sudah mengantuk sangat dan perut tidak betul-betul kenyang, perlu didokong, mendodoi untuk menidurkannya kerana jika terlalu mengantuk sangat, susu pun akan ditolaknya:D

Masa meninggalkan anak-anak diruang tamu sebelum menunaikan solat di atas, masing-masing masih cergas dan kedengaran Insyirah berkata yang beliau ingin membuat puzzle selepas memakan buah oren yang diberikan. Ahmad pula setelah diberi susu dan disalin lampinnya, Ummi meletakkannya di atas buaiannya (off) untuk mengelakkan sikakak terlanggar adik jika diletakkan di atas lantai. Kedengaran riuh rendah suara masing-masing setelah Ummi mengambil wuduk, namun setelah solat, tiada lagi suara kedengaran. Nengok-nengok semuanya sudah ketiduran dan puzzle yang Insyirah buat pun tidak sempat disiapkan, hanya tinggal lagi 3 sahaja untuk siap. Sudah mengantuk sangatlah tu:D

Opps, gambar kita mandi pun kakak Insyirah nak ambil ke?? Ummi tengah sibuk mandikan si Ahmad, si Insyirah sibuk dengan kamera ambil gambar si adik. Sekarang ini sudah boleh mandikan Ahmad dengan meletakkannya di atas tempat duduk mandinya. Senang sikit Ummi nak mandikannya:) Berkenaan masalah kulitnya, Alhamdulillah ianya semakin ok.

Ummi baru berani hendak meletakkan Ahmad di dalam "bumbo chair"nya. Itu pun tidak boleh bertahan lama, sekejap jer duduk tegak kemudian sudah melepek ke tepi kerusi, huhuhu. Risau juga sebab "head control" nya tidak berapa bagus lagi walau sudah 7 bulan. Kenapa yer??


Hehehe, abaikan yer sudu pink tu sebab guna balik si kakaknya sudu :D Sekarang sudah ada sudu biru, alhamdulillah:) Ini pertama kali beri Ahmad makan pada 21 Jun yang lalu. Mulanya ingat nak beri 2 ,3 sudu sahaja sebagai percubaan. Tetapi Ahmad seronok pula makan sampai nak habis semangkuk buburnya itu. Hari pertama Ummi beri bubur kosong. Hari kedua Ummi bagi pisang lenyek. Hari ketiga, Ummi beri bubur campur brokoli campur susu formula (Nutramigen) yang diberikan. Ketiga-tiga hari ini memang Ahmad makan bersungguh-sungguh. Sedap jer nengok dia makan tetapi malam hari ketiga yang Ahmad makan tu tiba-tiba nangis sakit. Rupanya sembelit. Semalaman kami tidak lena kerana sembelitnya, hehehe. Esoknya terus Ummi berhenti berikannya makan. Si Ayah cakap "itulah Ummi excited sangat suap dia makan, mentang-mentang dia nganga, Ummi sumbat jer, mungkin perut Ahmad tak berapa kuat lagi kot". Selepas itu, Ummi rasa menyesal tak sudah sebab menyebabkan Ahmad sembelit, huhuhu. Sampai sekarang, kami masih tidak betul-betul memberikan Ahmad makan sebab Ahmad seperti tidak lalu nak makan seperti sebelumnya. Walaupun Ummi membuatkannya bubur, namun Ahmad makan hanya satu dua sudu sahaja. Kalau nengok mulutnya macam beria jer nak makan dan sekarang ini pun sudah pandai ambil barang dan masukkan ke dalam mulutnya, huhuhu.

Terima kasih pada Ibu Eriem yang berikan kopiah untuk Ahmad, Ahmad suka! :)
Ini gambar masa 8 Julai yang lalu apabila sekali lagi Ummi teringin nak makan kek lobak makcik Zana :) Ahmad baru masuk 7 bulan!

video
Ini video Ahmad yang terkini. Sudah pandai main sendiri. Kalau boleh semua barang nak dirasanya ;)

Gambar Ahmad "rolling" tiada dalam simpananlah pula. Bulan lepas sibuk sangat dengan kerja "rolling" nya itu, tapi bulan ini nampak berkurang sikit kerja "rolling" tu. Sekarang banyak aktiviti bermain menggunakan tangan pula.

Sekarang ini, kami tidak sabar menunggu temujanji dengan "surgeon" Ahmad pada 10 Ogos ini. Sudah beberapa kali tunda dari bulan Mei lagi, huhuhu. Semoga Ahmad Mujahid sihat, cergas membesar menjadi anak yang soleh untuk berbakti pada agama, amin.

Saturday, 16 July 2011

Harga Kangkung di UK

  
Tung Choi @ Kangkung berharga £4.95 sekilo bersamaan dengan RM24.75 (jika £1 = RM5) di WingYip, Birmingham, UK.  

Kebiasaannya harga kangkung ini lagi mahal dari yang kami dapat di WingYip tu. Sebab itulah kami jarang sekali membelinya. Sesekali bila teringin nak buat bubur, barulah pejamkan mata untuk membelinya. Jika di Malaysia rasanya murah je kan harga kangkung ini. Teringat masa Abah ada di UK, dia asyik cakap yang kami perlu makan sayur daun juga untuk kesihatan. Tidak cukup hanya makan lobak merah, brokoli, kobis bunga dan kentang sahaja. Kadang-kadang en suami beli jugalah sayur bayam (daun sahaja) yang berharga £1 sebungkus (tak ingat berapa gram). Kebiasaannya hanya beli lobak merah dan kentang. Memang murah sangat 2 jenis sayur ini di sini. 2kg lobak merah boleh dapat dalam £0.76 (RM3.50) dan kentang pula 5kg dalam £2 (RM10) kalau tak silap.

Selain harga kangkung yang mahal di sini, harga serai pun boleh tahan juga. Lagi mahal! Kalau tidak silap sekilo serai dekat £6 lebih harganya. Nanti balik Malaysia, bolehlah tanam kangkung dan serai banyak-banyak. Lepastu bolehlah eksport ke UK ini, hehehe. Berangan :D

Wednesday, 6 July 2011

Temujanji susulan dengan Pakar Kulit:)

Seperti biasa, entry ini hanya untuk mencatit temujanji Ahmad Mujahid dengan pakar kulit di dalam diari online ini:) Temujanji tersebut pada 4 Julai 2011 jam 2.30 petang. Keadaan kulit Ahmad semakin pulih setelah Ummi berpantang daripada mengambil produk tenusu terutama pada bahagian pipi, dada dan kedua belah siku. Namun pada bahagian betis masih teruk, tiada perubahan. Ummi memberitahu doktor bahawa "Eumovate oinment" (moderate streoid) yang digunakan semakin memburukkan keadaan betis Ahmad di mana ianya menjadikan betisnya lebih merah dan berair yang mengakibatkan kegatalan yang maksima. Oleh itu, setiap masa Ahmad perlu memakai pakaian yang menutup bahagian betisnya bagi mengelakkannya daripada menggaru yang boleh menyebabkan pendarahan.

Setelah doktor melihat keadaan betisnya, beliau memberitahu bahawa Ahmad tidak serasi menggunakan "Eumovate Oinment" tersebut dan menukarnya kepada "Elocon Oinment". Hydrocortisone Cream yang Ummi gunakan bagi menggantikan "Eumovate Oinment"  juga hanya berjaya mengeringkan betisnya sahaja, tidak boleh memulihkan keadaan kulitnya. Alhamdulillah, setelah beberapa hari menggunakan "Elocon Oinment" tersebut, keadaan kulitnya semakin cantik. Semoga Allah memberikan kesembuhan yang berpanjangan kepada Ahmad Mujahid. Kebiasaannya, keadaan eczema Ahmad ini sekejap ok, sekejap tidak. Ada sahaja perkara yang merangsang eczema nya merebak.

Rawatan kali ini seperti biasa, Ahmad Mujahid perlu memakai "Elocon Oinment" sekali sehari selama 2 minggu, kemudian rehat dan hanya pakai sekali sehari setiap Sabtu dan Ahad (hanya 2 hari dalam seminggu). Doublebase cream dan Hydromol dipakai seperti sebelumnya.

Semoga Allah memberikan kesembuhan yang berpanjangan kepada Ahmad Mujahid dan membesar menjadi anak soleh penyejuk hati kami sekeluarga, amin.

Saturday, 2 July 2011

Puasa di Musim Panas

Sekarang tepat jam 1.51 pagi, mata ini masih belum boleh tidur sebab nak kena tunggu waktu Subuh, jam 2.35 pagi walaupun kaki sudah terasa lenguh-lenguh dan hidung sudah mula nak selsema. Sebabnya kalau tidur sekarang, jawabnya boleh terbabas waktu Subuh kerana jam 4.41 pagi sudah shuruk.

Berbalik pada tajuk, puasa ketika musim panas sangatlah menguji tahap kelaparan, kehausan dan keimanan. Minggu lepas, cuba berpuasa bagi menemankan en suami setelah begitu lama tidak melatih diri ini untuk berpuasa dengan alasan sedang menyusu anak, huhuhu. En suami ok sahaja, cuma saya yang tidak tahan, lagi-lagi bila Ahmad Mujahid semakin kerap menyusu (mungkin air susu cair dan dia tidak puas menyusu). Waktu berpuasa ketika ini mengambil masa lebih kurang 19 jam lebih iaitu dari jam bersahur 2.30 pagi hingga jam 9.37 malam waktu berbuka. Walaupun badan agak letih, ditambah dengan sakit kepala sebab perut kosong, akhirnya berjaya juga untuk berpuasa penuh. Terasa bagai budak kecil yang baru mula belajar berpuasa, huhuhu. Alhamdulillah, bulan ramadhan yang lalu dapat berpuasa penuh walau sedang sarat mengandung. Kalau tidak, jenuhlah nak membayar ganti puasa.

Lagi sebulan, kita akan menyambut ramadhan al-mubaraq. Harap-harap dapatlah dipertemukan dengan ramadhan kali ini dan semoga ramadhan kali ini lebih bermakna dari sebelumnya. Jangan sibuk mengemas barang nak balik Malaysia sampaikan lalai untuk merebut ganjaran yang besar ketika ramadhan sudah, huhuhu. Tips untuk dapat bertahan berpuasa berdasarkan pengalaman sendiri terutamanya ketika sedang menyusu anak atau sedang mengandung, pastikan bersahur dan banyakkan minum susu serta makan kurma. InsyaAllah badan akan bertenaga sehingga waktu berbuka puasa. Bulan depan alhamdulillah waktu berbuka puasa semakin cepat, 9.00 malam dan waktu bersahur semakin lambat dari sekarang, 3.00 pagi, tapi lebih kurang 18 jam juga :D Semoga Allah permudahkan segalanya.   

Friday, 1 July 2011

Membaca Quran Online

Selain daripada berzikir, kita juga boleh membaca Al-quran dengan mudah walau sedang sibuk menyusukan anak-anak. Kita boleh membaca Al-quran beserta terjemahannya sekali secara online mengikut bacaan yang kita minati seperti bacaan dari Mishari Rashid dll. Boleh juga menjadi rujukan sekiranya kurang pasti bagaimana sebutan bacaan yang tepat.
Jom dengar di sini.


Oh ye, hari ini 1 Julai 2011, Insyirah sudah mula ke kelas mengaji di rumah sahabat anjuran Helwa Nottingham Malaysian Community. Kelas mengaji ini diadakan setiap Jumaat, dari 7.30 petang hingga 9 malam. Semoga Insyirah dan rakan-rakan sekelas diberikan ilmu yang bermanfaat, amin.