Tuesday, 21 December 2010

Kisah Ahmad Mujahid:)

Alhamdulillah, setelah 2 minggu di hospital akhirnya Ummi dan Ahmad Mujahid dibenarkan untuk pulang ke rumah pada 21 Disember 2010, jam 3.45 petang.


8 Disember 2010 - Rabu - berat Ahmad ketika lahir 2.44kg
  • Ahmad Mujahid dibawa terus ke bilik pembedahan pada 12:50 tengah hari untuk memasukkan kembali sebahagian kecil hati dan ususnya ke dalam perut yang mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih. Pembedahan dilakukan oleh Dr. Nia Fraser 
  • Lebih kurang jam 3:30 petang, Ahmad Mujahid dikembalikan ke inkubator di NICU dari bilik pembedahan
  • Ahmad Mujahid asyik menangis kesakitan selepas pembedahan dan terpaksa diberi ubat penahan sakit, "morphin".
  • Sepanjang di inkubator, Ahmad Mujahid hanya diberi IV fluid kerana masih belum boleh menerima susu dan alhamdulillah, beliau tidak perlukan bantuan pernafasan.
  • Segala proses pembedahan Ahmad Mujahid dari mula hingga akhir semuanya diuruskan oleh Doktor dan nurse yang menjaganya kerana ketika beliau dibawa ke bilik pembedahan, Ummi masih di "High Dependency Unit (HDU)", keadaan masih lemah dan perlukan 4 unit darah akibat dari kehilangan 2.5 liter darah ketika bersalin. Ahmad pergi dan balik sendirian ke bilik pembedahan tanpa kami disisinya. Ayah pula perlu menjaga kedua puteri kami ketika itu. Ummi tak sempat pun melihat rupabentuk exomphalos tersebut dan tiada gambar yang sempat dirakam. Hanya mendapat gambaran dari Doktor yang membedahnya dan Midwife yang menguruskan Ummi.
(a) Di dalam NICU sejurus lepas lahir (gambar atas); (b) Dah bersiap berbungkus sebelum masuk ke bilik pembedahan (gambar tengah) (c) Selepas pembedahan, tidur lena selepas diberikan morphin (gambar bawah)

9 Disember 2010 - Khamis
  • Ummi mula memerah susu pada jam 9 malam untuk diberikan kepada Ahmad Mujahid. Alhamdulillah, pihak hospital ada menyediakan pam susu elektrik lengkap dengan botol, label dan streliser. Pertama kali memerah hanya berjaya mendapatkan 9ml susu, alhamdulillah walaupun sedikit.
  • Ahmad Mujahid MULA diberikan susu yang diperah pada jam 11:30 malam melalui tiub sebanyak 1.5ml setiap 2 jam dalam jangka masa 12 jam. Doktor perlu mengawasi tahap penerimaan Ahmad terhadap susu tersebut 
10 Disember 2010 - Jumaat 
  • Setelah mendapat tahu Ahmad sudah mula diberikan susu (EBM), Ummi mula tingkatkan usaha untuk memerah susu sebanyak mungkin. Kali kedua perahan berjaya menghasilkan 45ml diikuti dengan 60ml dan 100ml bagi perahan yang ketiga dan keempat. Alhamdulillah rezeki Ahmad semakin bertambah.
  • Jumlah susu yang diberikan kepada Ahmad juga telah dinaikkan kepada 2.5ml setiap 2 jam bermula dari 11:30 pagi dalam jangka masa 12 jam
  • Kemudian selepas 12 jam, jumlah susu dinaikkan kepada 5ml pada 11:30 malam dan diberikan kepada Ahmad dalam tempoh masa 12 jam berikut.
semakin hari semakin bertambah susu yang diperah. Nurse siap buat lawak kata Ummi macam "Dairy Mum":D

11 Disember 2010 - Sabtu
  • Jumlah susu yang diberikan kepada Ahmad ditingkatkan kepada 7.5ml setiap 2 jam bagi tempoh masa 6 jam bermula dari jam 11:30 pagi 
  • Bagaimanapun selepas 6 jam, jumlah susu yang diberikan terpaksa dikurangkan kembali kepada 5ml kerana perut Ahmad masih tidak boleh menerima 7.5ml. Ahmad muntah sebanyak 3 kali apabila diberikan 7.5ml susu setiap 2 jam
  • Ummi mula belajar menukar nappy Ahmad dalam inkubator daripada Cherryl, nurse yang menjaganya ketika itu. Agak sukar bagi Ummi yang baru pertama kali kerana tak berapa pandai nak gayakan tangan dalam inkubator. Ummi juga kerap mendapat makluman yang Ahmad sangat suka menarik keluar tiub yang disambung terus keperutnya melalui hidung dan memaksa nurse untuk memasukkan tiub itu kembali kehidungnya. Sangat sayu melihat Ahmad ketika nurse ingin memasukkan tiub tersebut kehidungnya kerana perlu menjolok ke dalam sehingga tiub tersebut sampai ke perutnya.
Ummi belajar tukar lampin Ahmad dalam inkubator

12 Disember 2010 - Ahad 
  • Pagi ini bila Ummi melawat Ahmad, ternampak ada plaster coklat bertampal dipipi Ahmad bagi mengelakkan beliau menarik tiub keluar.
  • Jumlah susu yang diberikan masih sama, 5ml setiap 2 jam
Pipi dah berplaster untuk mengelakkan Ahmad tarik keluar tiub makanan tu

13 Disember 2010 - Isnin
  • Sekali lagi Ummi menukar nappy Ahmad dalam inkubator dan Ahmad berak 2 kali. Lepas Ummi dah salin nappy, dia berak sekali lagi, hehehe. Sajer bagi kerja lebih kat Ummi lah tu;)
14 Disember 2010 - Selasa
  • Ummi MULA belajar bagaimana nak berikan susu yang diperah melalui tiub. Kali ini nurse, Mercy yang ajar;) Mereka berharap agar ibu bapa sendiri dapat memberikan susu dan menukar nappy anak yang berada di NICU. Walaubagaimanapun jika kami tiada disitu, mereka akan melakukannya secara sukarela:D
  • Agak mencabar juga bagi Ummi yang masih berpantang untuk berulang-alik dari wad ke NICU setiap 2 jam untuk memberi Ahmad susu. Jarak antara wad Ummi ke NICU lebih kurang dalam 100 meter. Alhamdulillah Allah memudahkan urusan
Ummi memberikan susu yang diperah kepada Ahmad melalui tiub

15 Disember 2010 - Rabu - Berat Ahmad turun kepada 2.33kg
  • Ummi melawat Ahmad jam 9pagi dan sangat gembira melihat tiada lagi inkubator. Ahmad dah dipindahkan ke cot biasa tetapi masih di "HDU" di NICU.
  • Jumlah susu yang diberikan juga dah ditingkatkan kepada 10ml setiap 2 jam.
  • Hari ini Ummi berkesempatan berjumpa dengan doktor yang membedah Ahmad, Dr Nia Fraser ketika doktor melawat Ahmad pagi tu. 
  • Ummi sempat bertanyakan bagaimana keadaan exomphalos Ahmad sebelum dibedah kerana Ummi tak sempat melihatnya. Doktor menyatakan exomphalos Ahmad mengandungi lebih kurang 2cm hati dan selebihnya dipenuhi usus. Alhamdulillah, saiz exomphalos agak kecil (tak seperti yang dijangka ketika dalam kandungan) dan doktor mudah untuk memasukkannya kembali ke dalam perutnya.
  • Pada jam 11:30pagi, jumlah susu Ahmad dinaikkan kepada 15ml untuk tempoh 8 jam. Kemudian dinaikkan kepada 20ml pada 9:30malam. Walaupun susu yang diberikan 20ml setiap 2 jam, Ahmad masih perlukan bantuan protein dan fat untuk pembesaran Ahmad.
  • Ahmad perlukan susu sepenuhnya sebanyak 33ml setiap 2 jam untuk berhentikan bantuan protein dan fat yang diberikan. (Full feed = (2.44kg x 165ml/kg) / 12 times = 33ml)
Ahmad Mujahid dalam baby cot. Tiada lagi inkubator, alhamdulillah:)

16 Disember 2010 - Khamis 
  • Alhamdulillah, hari ini Ahmad mula minum susu sepenuhnya 33ml setiap 2 jam. Pagi ini, 9:45 pagi Ummi berikan susu kepada Ahmad melalui cawan. Walaupun mengambil masa dekat setengah jam, Ahmad berjaya menghabiskan secawan susu;)
  • Jam 12.50 tengah hari, Alhamdulillah "long line" yang disambung ke tangan Ahmad bagi menyalurkan  fat & protein ke dalam badan Ahmad selamat ditanggalkan. Ahmad dipindahkan dari "High Dependencies Unit" ke "Low Dependencies Unit" pada jam 1 petang. 
  • Rasa gembira sangat bila Ahmad dah dipindahkan wad dari HDU ke LDU kerana baru bersembang dengan nurse sehari sebelumnya berdasarkan pengalaman beliau, kes macam Ahmad ini kadang ambil masa yang agak lama untuk sembuh, sekurang-kurangnya sebulan dihospital.
tiada lagi "long line" ditangan kerana Ahmad dah bergantung sepenuhnya dengan susu Ummi

17 Disember 2010 - Jumaat
  • Ummi tukar nappy Ahmad. Kali ini Ahmad kencingkan Ummi. Hehehe pengalaman pertama dengan anak lelaki;) Lepas ni lebih berhati-hati ketika ingin menukar nappy nya:D
  • Ahmad mula diberikan susu 50ml setiap 3 jam untuk menggalakkannya breastfeed. Agak sukar untuk breastfeed Ahmad sebab Ahmad asyik tidur. Mungkin disebabkan keadaannya yang masih kurang sihat dan jaundices. 
  • Ummi mula memberikan Ahmad susu melaui botol selain daripada tiub. Ini atas nasihat nurse kerana jika Ahmad dapat minum melalui botol, cepat sikit Ahmad boleh keluar dari wad di NICU. Kalau boleh nak breastfeed Ahmad tapi nengok reaksinya yang asyik tidur agak sukar untuk breastfeed. Alhamdulillah Ahmad berjaya menghabiskan sebotol 50ml susu dalam tempoh setengah jam :D
18 Disember 2010 - Sabtu
  • Ahmad berjaya minum 50ml susu melalui botol
  • Alhamdulillah, jam 6:30 petang, Ahmad dan Ummi dipindahkan ke wad C29.
19 Disember 2010 - Ahad
  • Jam 9:30 pagi, Baby's Doctor periksa hip joint, eyes, neonatal reaction, spine, wound etc. Alhamdulillah semua normal.
  • Jam 10:15 pagi, baby's surgeon pula datang periksa luka pembedahan dan luka diperutnya semakin kering dan jahitannya semakin pulih.
  • Jam 10:30 pagi, Pendengaran Ahmad diperiksa. Kali ini baby's hearing test ke atas Ahmad perlu dijalankan 2 kali kerana Ahmad tinggal di NICU lebih dari 48 jam. Alhamdulillah kedua-dua results PASS. Walaubagaimanapun selepas 8 bulan, Ahmad perlu menjalani pemeriksaan telinga kembali kerana Ahmad mengambil antibiotik selepas lahir disebabkan pembedahan yang dijalaninya.
  • Jam 8.30 malam, Ahmad berjaya menghabiskan sebotol 50ml susu dalam masa 10 minit. Ahmad dan Ummi tarik keluar tiub dihidungnya! :D 
20 Disember 2010 - Isnin
  • Ahmad dah mula boleh breastfeed dan pandai guna botol dengan jayanya. Kalau sebelum ambil masa lebih kuang setengah jam nak habiskan sebotol, tapi kali ini 10-15 minit dah boleh habiskan semuanya. Kencing berak semua ok, alhamdulillah. 
  • Petangtu ada surgeon datang and cakap mungkin boleh discharge esok sebab Ahmad healing very well. 
21 Disember 2010 - Selasa - Beratnya naik kepada 2.45kg
di wad C29 sebelum balik rumah
  • Alhamdulillah, hari ini cukup 15 hari Ummi dihospital dan Ahmad genap 14 hari usianya. Dalam jam 3.15 petang kami dah boleh pulang ke rumah. Sebelum balik, perlu ambil sampel air kencing dan darah Ahmad untuk periksa Jaundices nya. Nasib baik senang nak ambil air kencing Ahmad, buka-buka nappy jer kebetulan dia pun kencing. Ummi pun tadah je lah guna botol yang disediakan:) Good boy Ahmad!
  • 4.30 petang sampai rumah, leganya rasa bila dah sampai rumah. Teratur sikitlah pantang Ummi. Kalau tak rasa macam tak berpantang sebab berjalan ke hulu ke hilir macam orang tak bersalin:) Home sweet home!

Sunday, 12 December 2010

Nikmat kehidupan

Alhamdulillah, Allah masih kurniakan nikmat kehidupan untuk diri ini merasainya lagi. Masih terbayang saat untuk melahirkan Ahmad Mujahid ke muka bumi Allah ini. Ketika itu terbayang mungkin Allah makbulkan permintaan Ana diawal kandungan ketika diberitahu oleh doktor tentang masalah yang menimpa kandungan ketika itu agar diri dapat menggantikan tempatnya bagi mengurangkan beban kesakitan yang bakal dilaluinya. Tidak sanggup rasanya untuk membiarkan anak dalam kandungan ini menghadapi segalanya seorang diri, perlu dibedah sejurus selepas kelahirannya. Ditambah lagi setelah lihat video-video di youtube yang berkaitan dengan masalah anakku itu. http://www.youtube.com/watch?v=0C7QAWCan6c . EXOMPHALOS @ OMPHALOCELE. Ketika itu pun Doktor menyatakan kandunganku mempunyai moderate to large exomphalos size yang menyebabkan pembedahannya lebih rumit berbanding small exomphalos. Diri ini terbayang mampukah tubuh kecil itu menanggungnya. Namun, doa itu tidak lama setelah encik suami berpesan supaya berbaik sangka pada Allah dan jangan terlalu pentingkan diri sendiri dengan hanya menginginkan yang baik-baik sahaja buat diri dan keluarga. Mungkin ini yang terbaik buat kita walaupun merasakan masalah itu agak berat, tapi itu mungkin adalah yang terbaik dari Allah. Lalu, doaku pohon agar Allah memudahkan segala urusan kami dan berilah yang terbaik buat diri dan keluarga. Sejak itu, diri ini pasrah dan redha dengan ketentuanNya. Tiada lagi air mata bila berbicara tentang masalah yang menimpa kandungan dan diri seakan kuat dan dapat menerima segalanya. Alangkah indahnya jika semuanya kita kembalikan pada Allah. Tak dinafikan pada awalnya diri ini asyik berendamkan air mata mengenangkan nasib anak yang dikandung. Alhamdulillah ianya tidak berlarutan, akhirnya Ana berjaya menerima hakikat sebenar.


Kali ini sekali lagi Ana ditakdirkan untuk melahirkan anak secara pembedahan, emergency ceasearian bagi menyelamatkannya. Air ketuban sudah mula keluar sejak dari pagi 7 Disember 2010 dan kami ke hospital (Antenatal Triage), pada jam 11 pagi. Midwife dan Doktor melakukan pemeriksaan dan  terus ditahan diwad B26, Green bay. Walaupun air ketuban sudah keluar, namun masih tiada rasa sakit lagi. Sekiranya masih tak merasa sakit, Doktor terpaksa melakukan pembedahan keesokan paginya. Suami dan anak-anak tercinta setia menunggu Umminya diwad sehingga habis waktu melawat, jam 9 malam. Riuh rendah dibuatnya wad dengan suara Insyirah dan Nuha, nasib baik ada bilik untuk keluarga beristirehat :)


Walaubagaimanapun, lebih kurang jam 10 malam, tiba-tiba badan menggigil kesejukan, badan rasa seram sejuk. Langsung tak boleh nak bangun dari katil. Suhu badan dan tekanan darah naik mendadak. Denyutan jantung bayi dalam kandungan pula semakin lemah. Lalu, diriku ditolak ke bilik bersalin. Tak lama kemudian mereka memutuskan untuk melakukan pembedahan bagi menyelamatkan bayi dalam kandungan yang semakin lemah. Mereka menyuruhku untuk menelefon suami menyatakan yang diri akan dibedah. Di UK, suami dibenarkan masuk ke dalam bilik bersalin sama ada bersalin secara normal ataupun melalui pembedahan. Bagaimanapun Allah tidak mengizinkan suamiku untuk bersama-sama berada di dalam bilik pembedahan kerana anak-anak sudah tidur di rumah dan tidak sampai hati nak mengejutkan mereka. Ana terbesalin 3 minggu awal daripada jangkaan sepatutnya yang jatuh pada hari boxing day, 26 Disember 2010.


Lebih kurang jam 1 pagi, 8 Disember 2010, Ana masuk ke bilik pembedahan. Kali ini Ana masih mampu berjalan ke bilik pembedahan sebab masih tiada rasa "contraction" berbeza ketika melahirkan Insyirah dahulu. Walaupun tiada suami disisi, ramai Midwife dan doktor yang menemaniku dan memberikan sokongan. Seronok melihat semua tenaga kerja dalam bilik pembedahan terdiri daripada golongan Hawa. Midwife siap menawarkan diri untuk mengambil gambarku dan bayi. Anasthetic menyuntik ubat bius di tulang belakang bagi membius separuh badan, dari perut ke hujung kaki. Setelah semua persiapan pembedahan selesai dan badanku telah ditutup sepenuhnya (kecuali bahagian perut yang ingin dibedah), barulah dua orang doktor masuk ke bilik pembedahan, doktor lelaki dan perempuan. Kemudian doktor dan nurse dari Neonatal Intensive Care Unit (NICU) juga masuk untuk menyambut kelahiran bayi.


Doktor tak mempunyai masalah untuk mengeluarkan bayi dan uri. Ahmad Mujahid berjaya dikeluarkan tepat jam 1:25 pagi dan diikuti dengan uri tidak lama setelah pembedahan dijalankan. Namun doktor mempunyai masalah untuk memberhentikan pendarahan yang berlaku disebabkan oleh rahimku yang tidak mengecut setelah bayi dan uri dikeluarkan. Bermulalah detik-detik yang mencemaskan bila mana Ana sudah mula terasa sakit dengan apa yang doktor lakukan ke atas perutku. Badan siap terangkat-angkat menahan kesakitan. Dada pula terasa sempit dan sukar untuk bernafas. Akhirnya Ana diberikan bantuan pernafasan dan doktor meminta persetujuanku untuk memberikan bius sepenuhnya (general anasthetic) kepadaku. Mulanya Ana menolak dan cuba untuk bertahan kerana risau takut-takut tak bangun balik jika dibius penuh (gara-gara banyak nengok tv la ni;). Namun akhirnya diri ini pasrah dan redha akan segala-galanya. Siap mengucap bagai sebab memang terasa diri tak boleh nak bertahan dan ditambah dengan sesak dada tak boleh bernafas. Terbayang-bayang wajah suami, anak-anak dengan mak abah dan sekiranya Allah menjemputku kembali, apalah nasib ku di SANA. Sebelum ditidurkan doktor juga meminta izinku untuk membuang rahimku sekiranya mereka tidak dapat memberhentikan pendarahanku. Aku mengizinkannya jika itu yang terbaik buat diriku.


Lebih kurang jam 3.30 pagi, diri dah mula sedar tapi masih mamai-mamai (menurut suamiku siap cakap omputih dengan dia lagi, seyes memang tak ingat langsung masa ni :D). Kali ini Ana dah dipindahkan ke High Dependency Unit dan suami dah ada kat sebelah. Terima kasih banyak pada Lee dan Eija yang sanggup datang tidur di rumah menemani Insyirah dan Nuha. Sebanyak 4 beg darah dimasukkan ke dalam badan bagi menggantikan 2.5liter darah yang hilang semasa pembedahan. Sedar-sedar, soalan pertama yang terpacul keluar bertanyakan tentang rahimku sama ada masih ada atau tidak. Alhamdulillah, dengan izin Allah rahimku masih ada. Doktor berjaya memberhentikan pendarahan dengan cara mengikat/menjahit rahimku bagi mengecutkannya ke keadaan asal. Dalam ayat perubatan dipanggil "compression suture". Sepanjang di HDU, Ana terpaksa mengambil morphin dan ubat penahan sakit lain bagi mengurangkan sakit "contraction". Masa ni terasa macam belum bersalin pula, sebab baru rasa "contraction" dan perut pun masih buncit ditambah tiada bayi di sebelah katil seperti kebiasaan.


Sepanjang pagi tu doktor, consultant, midwife kerap datang memeriksa rahimku sama ada mengecut atau tidak. Rasa sakit sangat bila mereka menekan-nekan perutku untuk memastikan tiada lagi pendarahan di dalam rahim. Oh ye, selain dari catherer (beg air kencing) yang disambung, drain (beg darah) juga disambung bagi menempatkan lebihan darah yang keluar dari rahim. Asyik berharap cepatlah kedua-dua beg ini dibuka sebab tak sabar nak turun dari katil dan ziarah Ahmad Mujahid di NICU. Seharian duduk di HDU dengan dijaga oleh seorang midwife sepenuh masa mengikut shif kerja. Terima kasih pada semua midwife yang sangat baik dan sabar menjagaku.


Esoknya, Khamis 9 Disember 2010, alhamdulillah lepas pemeriksaan doktor pagi tu, mereka menyuruh membuka kedua-dua beg (catherer and drain). Seronok sangat, terus bangun daripada katil dan menuju ke bilik air untuk mandi. Kemudian bersiap-siap dan petang tu juga dibenarkan keluar dari HDU dan dipindahkan ke ward B26, green bay. Dalam perjalanan ke wad B26, singgah sebentar di NICU melawat Ahmad Mujahid di NICU. Malam tu midwife suruh duduk green bay, wad yang berhadapan dengan reception dan menempatkan 4 orang pesakit. Midwife kata esok boleh dapat bilik sendiri. Tak minta pun untuk diberikan bilik sendiri dan dah rasa bersyukur sangat dengan apa yang diberikan. Malam tu juga lebih kurang jam 9 malam, midwife memberikan pam susu elektrik, streliser dan botol susu untuk menggalakkan Ana memerah susu. Pertama kali perahan hanya berjaya mendapatkan 9ml susu. Namun susu semakin bertambah dengan banyaknya setiap kali perahan. Setiap 3 jam boleh dapat hingga 180ml dan kadang lebih dari itu. Alhamdulillah rezeki Ahmad.






Esok, Jumaat 10 Disember 2010, pagi-pagi (7.30pagi) lagi dah disuruh berkemas untuk tukar wad. Kali ini Ana dipindahkan ke bilik Side Room 12 di hujung koridor, bilik seorang yang dilengkapi dengan bilik air, tv dan sinki di tepi katil. Pagi ini juga, Ana diberikan stokin ketat untuk mengelakkan blood clot. Bilik ini agak besar dan masa malam pertama duduk bilik tu agak menyeramkan sebab besar sangat, hehehe. Lama-lama ok dah. Alhamdulillah kerana dipindahkan ke bilik ini kerana senang sikit Nuha dan Insyirah nak bermain-main, lepak-lepak. Petang tu Ummi terpaksa menjaga Nuha dibilik kerana En suami nak berjumpa dengan supervisornya sekejap untuk mengambil balik pembetulan conference paper. Tak sangka boleh terbesalin awal sebab masa ini En suami sangat sibuk dengan kerja-kerja PhD nya. Deadline paper yang perlu dihantar untuk conference tu pada 15 Disember 2010. Hari ini Ana berasa sihat daripada hari sebelumnya dan sangat bertenaga ulang-alik dari wad ke NICU untuk melawat Ahmad Mujahid.


11 Disember 2010,  Sabtu, Hari ini kesihatan agak kurang memuaskan berbanding hari sebelumnya. Suhu badan tetiba naik dan Ana tak boleh turun dari katil pagi tu sebab sangat takde kudrat. Alhamdulillah ada staff yang masuk ke bilik untuk menggantikan jug air masak dan Ana memintanya mencapaikan buzzer dikepala katil untuk Ana memanggil midwife. Midwife datang dan memberikan paracetamol dan periksa suhu badan, tekanan darah dan denyutan jantung. Alhamdulillah selepas makan paracetamol baru boleh gagahkan diri untuk bangun dari katil untuk ambil sarapan pagi. Hari ini Ana hanya berehat dalam bilik sahaja sebab terasa diri seakan nak bentan pula. Mungkin sebab hari sebelumnya Ana sangat aktif berjalan ke hulu ke hilir macam tak bersalin :D  


12 Disember 2010, Ahad - Kesihatanku semakin pulih walaupun kadang-kadang terasa pening-pening. En suami dan rakannya pergi ke lapangan terbang Stansted, London untuk mengambil Mak dan Abah yang baru sampai dari Malaysia. Alhamdulillah perjalanan mereka ke sini lancar. Mereka sampai ke Nottingham dalam jam 12 tengah malam. Rutin harian seperti biasa, midwife periksa suhu badan, tekanan darah dan denyutan jantung setiap 8 jam, perah susu setiap 3 jam (tapi bila malam kadang terlajak tidur lepas 6, 7 jam baru perah susu:D) perah lambat sikit dari 3 jam tu yang dapat berbotol-botol sekali perah, sampai 8 botol :D. Sepanjang waktu melawat akan ditemani dengan anak-anak dan suami sehingga habis waktu melawat jam 9 malam, cuma hari ini mereka balik awal 3.30 petang sebab En suami nak ke lapangan terbang. Anak-anak dihantar ke rumah rakan. Bab makan pula, sepanjang duduk dihospital, alhamdulillah ada rakan-rakan yang bergilir-gilir memasak untuk meringankan beban kami sekeluarga. Bantuan rakan-rakan SANGAT membantu memudahkan kerja-kerja suami semasa Ana di hospital. Semoga Allah memurahkan REZEKI rakan-rakan semua. Hanya doa daripada Ana sekeluarga yang mampu Ana berikan buat masa sekarang. 


13 Disember 2010, Isnin hari ke-6 berpantang, staples diperut Ana dibuka oleh ketua midwife. Sepatutnya staples ini dibuka pada hari ke-5 selepas bersalin tapi Ana terlambat sehari. Patutlah rasa tak selesa jer kat perut ni bila nak bergerak-gerak. Rasa pedih kat perut bila bergerak sebab stapler tu berlaga-laga dengan kulit perut. Nak batuk, ketawa dan berjalan pun seksa. Kena pegang perut tu betul-betul kalau nak batuk ke ketawa. Malah berjalan pun terpaksa pegang perut betul-betul. Bila stapler tu dah dibuka, rasa selesa sangat. Hilang dah rasa sakit nak batuk, ketawa atau berjalan. Alhamdulillah. Hari ini mendapat tetamu yang amat istimewa :D Mak dan Abah datang melawatku di hospital. Gembira tak terkira. Alhamdulillah, selepas kedatangan Mak Abah ni, mudah sikit urusan En Suami. Tak payahlah nak membawa Insyirah dan Nuha ke sana ke mari.


14 Disember 2010, Selasa, Ana dah di discharge dari pemerhatian doktor sebab kesihatan dah semakin pulih. Doktor tak perlu datang setiap pagi untuk memeriksa keadaanku. Sekali lagi ditukar bilik ke Room 4, bahagian kediaman ibubapa yang menunggu anak di NICU. Bilik ini kecil sedikit berbanding bilik sebelumnya yang sangat luas namun dilengkapi dengan almari baju, bilik air, tv dan sinki. Ubat tahan sakit pun diberikan sepapan-sepapan dan makan bila perlu. Tak perlu midwife datang setiap 4 jam untuk memberikan ubat tahan sakit sebab Ana tak berada di bilik sepenuh masa, masa banyak dihabiskan di NICU. Namun, midwife masih datang ke bilik setiap 8 jam bagi memeriksa suhu badan, tekanan darah dan denyutan jantung. Alhamdulillah sepanjang berada dihospital, mereka menjagaku sepenuhnya.


15 - 18 Disember 2010 - Masih duduk di wad B26, room 4 dan rutin seperti biasa. Lebih kurang jam 1 tengah hari, nurse memberitahu yang Ahmad Mujahid akan dipindahkan dari NICU ke wad C29. Ana terlompat dari katil bila mendengar khabar yang amat menggembirakan. Alhamdulillah jam 6 petang 18 Disember tu, Ana juga dipindahkan ke wad C29 untuk bersama-sama dengan Ahmad Mujahid.


21 Disember 2010 - Selepas 4 hari tinggal di wad C29 (bersamaan dengan 15 hari dihospital), akhirnya kami dibenarkan pulang pada petang itu. Alhamdulillah. Bawah ini laporan daripada pihak hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah.

Wednesday, 8 December 2010

Anugerah terindah

Syukur kehadrat Ilahi, akhirnya Ahmad Mujahid selamat dilahirkan pada 08 Disember 2010, Rabu jam 01:25 pagi bersamaan dengan 02 Muharam 1432H ketika kandungan Ummi berusia 37 minggu. EDD sepatutnya 26 Disember 2010 :) Kelahiran kali ini melalui pembedahan kerana air ketuban Ummi dah mula keluar dari pagi Selasa tetapi masih tiada rasa sakit. Ummi ditahan di wad QMC hospital pada 7 Disember 2010, 11 pagi menunggu saat untuk bersalin. Jika masih tiada rasa sakit, Ummi perlu dibedah pada keesokan paginya. Namun, lebih kurang jam 10 malam suhu badan Ummi naik tiba-tiba (37.9 darjah celcius) dan tekanan darah juga naik. Ummi ditolak terus masuk ke bilik bersalin lebih kurang jam 11 malam dan Midwife memeriksa denyutan jantung bayi dalam kandungan. Denyutan jantung bayi sedikit rendah dan kurang pergerakan. Doktor memutuskan perlu dibedah segera untuk menyelamatkan bayi kerana ditakuti terkena jangkitan. Lebih kurang jam 1 pagi, Ummi ditolak ke bilik pembedahan dan tepat jam 1.25 pagi, lahirlah Ahmad Mujahid bin Abdullah Aziz seberat 2.44kg.





New Baby Announcements
Birth Announcements by WiddlyTinks.com


AHMAD MUJAHID
Ahmad : Yang terpuji, sempena nama nabi Muhammad SAW, moga anakanda kami mengikut contoh sunnah baginda dalam kehidupan mendatang.

Mujahid : Pejuang/orang yang berusaha bersungguh-sungguh, mudah-mudahan nama ini menjadikan "Ahmad" orang yang kuat dalam kehidupan... Amiinn



Semoga Ahmad Mujahid menjadi anak yang soleh, sihat cergas seperti kanak-kanak lain dan menjadi seorang yang "imamun lil muttaqin", insyaAllah.

Friday, 3 December 2010

Snow 2010

Jumaat 9.30 pagi, 3 Disember 2010, suhu mencecah sampai -7 darjah celcius di Nottingham. Di bawah takat beku ni, sangat sejuk! Tadi Ayah pergi hantar Insyirah ke sekolah sebab dah 2 hari tak pergi sekolah akibat dari snow yang lebat dan Insyirah kurang sihat. Lupa pula nak cek online sama ada sekolah buka atau tutup. Sampai-sampai di sekolah, senyap sunyi jer sekolah dan ada orang jaga depan pintu pagar menyatakan sekolah tutup hari ni. Hehehe. Patah balik rumah semula, nasib baik sekolah dekat jer :D. Kemudian Ayah bersiap-siap nak pergi Universiti pula. Tunggu-tunggu bas, takde pun bas lalu seperti kebiasaannya. Akhirnya Ayah ambil kunci kereta, pergi naik kereta jer :)

Musim sejuk kali ini, snow turun agak awal di Nottingham bermula dari pagi Sabtu, 27 Nov 2010 yang lepas. Bangun-bangun pagi nengok kat luar rumah dah dipenuhi salji tapi tak berapa tebal. Insyirah seronok sangat dan nak keluar main snow di subuh hari. Ummi malas nak keluar. Ayah bawa Nuha dan Insyirah ke luar rumah ambil gambar sementara Ummi duduk dalam rumah jer :D 

Insyirah dan Nuha bersama Ayah (photographer) di luar rumah, 7 pagi :D

Insyirah masih tak puas bermain snow di luar, diajaknya Ayah lagi. Kali ini (lebih kurang 8 pagi) hanya Insyirah dan Ayah jer berposing kat luar rumah (Ayah siap bawa tripod tu:D), hehehe. Nuha dan Ummi duduk dalam rumah jer :D

29 dan 30 Nov 2010, Insyirah ke sekolah seperti biasa. Selalu Ayah yang hantar, tapi 30 Nov tu hari Selasa seperti kebiasaan Ayah ada temujanji dengan supervisor setiap 10pg. Maka Ummi terpaksa hantar Insyirah ke sekolah pagi tu sebab Insyirah berkeras nak ke sekolah juga (suka lah tu sebab snow tengah turun lebat). Keesokannya bila Ayah nak hantar ke sekolah, Insyirah taknak pergi pula sebab memang masa tu dia tak berapa sihat pun. Tapi Ummi tahu, dia nak tuntut janji dengan Ayah dia lah tu nak bawa dia gi main snow. Kalau Ayah takde nak jer pergi sekolah sebab tahu Umminya memang malas nak melayan, hehehe:D

Ni masa nak keluar rumah amik Insyirah balik sekolah. Snow turun dengan lebatnya. 

01 Disember 2010, Rabu, Insyirah tak pergi sekolah dan kebetulan Uncle Lee mesej ajak gi Wollaton Park main snow. Masa tu Ummi tengah goreng karipap sardin. Terus siap-siapkan bekal dengan air panas nak gi main snow, hehehe. Insyirah mula-mula seronok sangat tapi bila sampai Wollaton Park jer, dia menangis kesejukan. Terpaksa balik rumah semula tambah ketebalan baju dan tukar kasut yang lebih sesuai. Sanggup tu patah balik rumah semula, hehehe. Yelah kan dah alang-alang Ayah dah tak pergi Universiti haritu sebab petang tu Ummi ada temujanji dengan Midwife. Alhamdulillah, lepas patah balik semula tu, Insyirah seronok sangat main snow.

Ni bergambar sesampai di Wollaton Park. Insyirah menangis-nangis pula minta didukung sebab tak tahan kesejukan. Sebelum tu, dia yang seronok nak gi main snow. Nuha rileks jer atas stroller tu. Lepas ni kitorang balik rumah semula tambah ketebalan baju :D

Gambar ni selepas di tambah ketebalan baju dan tukar kasut, baru lah seronok tak kira si Insyirah. Masa ni Nuha sedang tidur lena dalam stroller.


video
Insyirah seronok sangat berbanding mula-mula sampai tadi. Nuha pula tengah tidur lena dalam stroller :)

Nuha selepas bangun dari tidur :D

Bukan setakat Insyirah jer yang seronok main, Umminya pun sama, huhuhu. Ummi Insyirah bermain sledge ketika kandungan berusia 36 minggu. Permainan ini sangat tidak digalakkan untuk ibu-ibu yang tengah mengandung yer. Tapi memandangkan ini musim sejuk terakhir kami di sini (insyaAllah)...redah jerlaa :D

Alhamdulillah, Allah bagi nikmat sekali lagi merasai salji di bumi Nottingham ini. Bukannya senang nak turun salji di tempat kami ini walaupun suhu sejuk bukan main. Alang-alang dah sejuk tu kan, baik turun salji sekali. Apa pun segalanya atas kehendak Allah. Seronok bila salji turun tapi bila berterusan naik risau dibuatnya sebab sistem pengangkutan terjejas, sekolah terpaksa ditutup, keadaan jalan licin dll. Harap-harap janganlah lapangan terbang ditutup minggu depan sebab Mak dan Abah nak sampai minggu depan. Semoga Allah permudahkan perjalanan mereka ke UK minggu depan.

Dan kami juga berharap agar musim sejuk ini yang terakhir bagi kami di UK. Doakan kami agar dapat menamatkan perjuangan kami di sini dengan jayanya dan kembali ke tanah air tercinta. Daripada bertiga (Insyirah baru berusia 3 bulan ketika itu) masa mula-mula sampai di sini, September 2007 dan kini bakal berlima insyaAllah. Terasa pantasnya masa berlalu. Sudah tiba masanya untuk kami pulang berkhidmat untuk agama, bangsa dan negara:) Semoga Allah permudahkan urusan kami di sini.