Wednesday, 27 May 2009

Insyirah di rumah sewa baru

Entry ni khas untuk Auntie Izan dan keluarga di Malaysia yang nak nengok Insyirah main-main di rumah sewa baru. Untuk pengetahuan Auntie Izan, rumah sewa baru kami ini, penghuni sebelumnya pun keluarga dari Malaysia juga, keluarga Auntie Siti. Video ini diambil sebelum Atuk & Nenek sampai ke UK. Sekarang ni Insyirah ada geng main, Atuk & Nenek rajin melayan Insyirah. Kadang-kadang Atuk pun asyik bermain dengan mainan Insyirah terutamanya piano, macam-macam lagu Atuk buat (hehehe sian Atuk, boring sangatlah tu :). Sabarlah Atuk, nanti bila Ummi dah sihat kita boleh pergi jalan-jalan :D

video
Bilik mainan Insyirah di rumah sewa baru

Sunday, 24 May 2009

Atuk Insyirah

Untuk pengetahuan keluarga di Malaysia, kesihatan Atuk semakin pulih. Cuma sekarang ni, Nenek pula yang selesema dan batuk-batuk. Petang tadi, Ayah bawa Atuk melawat bandar Nottingham. Sehari sebelum tu Atuk dan Ayah pergi ke Carboot Junction 29. Nenek hanya duduk di rumah menjahit dan mengait. Nenek malas nak ikut, katanya nak tunggu Ummi sihat baru nak berjalan sekali. Ini ada beberapa keping gambar atuk di sekitar bandar Nottingham.
Atuk Insyirah, En. Bachok :)

Thursday, 21 May 2009

Hari ke-7 adik Insyirah

Hari ini, sudah 7 hari adik Insyirah dilahirkan. Seperti yang diajarkan oleh Nabi junjungan kita S.A.W, maka rambut adik Insyirah pun dicukur oleh Ayah dan Ummi. Selain itu, setelah dipersetujui oleh Ummi, Ayah Insyirah pun menetapkan untuk menamakan adik Insyirah dengan nama NUHA RUMAISA (نهى رميصاء)

Apa maksud nama ini?
Setelah merujuk beberapa sumber di internet, secara ringkas, maksud nama-nama tersebut ialah:

Nuha: ...... (wisdom/intelligence)
Rumaisa: .............. (bersempena nama wanita Yahtrib pertama yang memeluk Islam iaitu Rumaisa bint Milhan atau lebih dikenali dengan nama Ummu Sulaym)

Semoga Nuha Rumaisa menjadi anak yang solehah, kebanggaan kami sekeluarga.
نهى رميصاء

Friday, 15 May 2009

Adik Insyirah

Alhamdulillah, tengah hari tadi, 12.47pm Ummi Insyirah dah selamat melahirkan adik Insyirah di QMC, Nottingham, perempuan juga, dan seberat 2.8kg.



Adik dan Ummi Insyirah sejurus selepas kelahiran

Adik Insyirah dah balik rumah

Kini, kami berempat

Sunday, 10 May 2009

Atuk & Nenek sampai di UK

Tanggal 10 Mei 2009, Atuk dan Nenek Insyirah sampai di UK. Insyirah dan keluarga pergi ambil Atuk dan Nenek di Heathrow Airport, London. Pesawat MH04 tiba di Heathrow lebih kurang 4.20 petang waktu UK, tetapi Atuk dan Nenek keluar dari bilik ketibaan lebih kurang pukul 5.30 petang sebab cari beg tak jumpa-jumpa :D. Selepas itu, kami semua pulang ke Nottingham sama-sama.

Friday, 8 May 2009

Lawatan oleh Paediatric Nurse

Hari ni, Jumaat 8 Mei 2009 rumah Insyirah dilawat oleh Paediatric Nurse dari Mary Po**er Centre. Lawatan ini telah dimaklumkan terlebih dahulu melalui surat dari mereka. Tujuannya adalah untuk memberi taklimat kepada ibubapa tentang peralatan yang digunakan bagi memastikan keselamatan bayi dan kanak-kanak. Mereka ni sebenarnya sedang menjalankan "pilot scheme" yang mana fokus utamanya adalah untuk mengurangkan jumlah kecederaan yang boleh dielakkan dikalangan bayi-bayi dan kanak-kanak di Nottingham.

Kami tak pasti bagaimana mereka memilih rumah untuk dilawat bagi memberikan informasi ini. Yelah, bandar Nottingham ni bukannya kecil untuk mereka pergi dari satu rumah ke satu rumah kan?... Dan macam mana pula rumah Insyirah ni terpilih? Hehehe. Rasa-rasa Insyirahlah ini mungkin berikutan dari insiden Insyirah jatuh tangga awal bulan lepas :) Sebabnya masa Nurse ni nengok Insyirah, dia kata "Ooh, ini ke Nihlah yang jatuh tangga haritu? Macam mana dia sekarang?" (selepas diterjemah).... Dalam hati Ummi, bagus betul sistem pengrekodan diorang ni. Sebabnya selepas Insyirah jatuh tu, Ummi bawa Insyirah ke bahagian kecemasan di Quee*s Medical Ce*tre (QMC), bukannya ke M*ry Potter Clinic. Tambahan lagi, kami dapati Nurse ini telah menganalisa terlebih dahulu data penghuni rumah yang ingin mereka lawati sebelum mereka hadir. Buktinya, tanpa diberitahu oleh Ummi, Nurse ini sedia maklum akan keadaan Ummi Insyirah yang hanya menunggu hari untuk bersalin (EDD: Jumaat depan 15 Mei 2009:)
"Avoidaible Injury Packs" yang berisi "baby changing mat", "baby bath thermometer", "carbon monoxide detector", "baby safety pack" dan senarai telefon agensi-agensi penting.

Apa pun, terima kasih di atas keprihatinan dan info yang diberikan dan kami amat menghargainya. Begitu juga dengan "Avoidable Injury Packs" yang diberikan secara percuma. Terima kasih banyak-banyak :)

Wednesday, 6 May 2009

Kenangan Musim Bunga 2009

Ini atas permintaan Acu dan keluarga di Malaysia yang nak lihat gambar Ummi & Ayah. Katanya asyik-asyik gambar Insyirah jer, gambar mak ayahnya mana, hehehe. Maka ini kami letaklah beberapa keping :) Gambar ni diambil ketika musim bunga dan kandungan Ummi Insyirah berusia 36 minggu.

Kami di taman University of Nottingham

Kandungan Ummi Insyirah 36 minggu

Insyirah 22 bulan
Kepada mak long, ini gambar tambahan "close up" perut Ummi beserta model cilik yang dah tertidur. Ok tak?Huhuhu :)

Monday, 4 May 2009

Sejarah Nama 1

28 tahun yang lalu, Encik Mad dan Puan Leha telah dikhabarkan dengan kehadiran bakal ahli keluarga yang baru setelah lebih kurang 11 tahun puteri bongsu mereka dibesarkan. Mereka sekeluarga tinggal di sebuah kampung yang hampir keseluruhan penduduknya bertani untuk menyara kehidupan.

Ketika proses mengandungkan anaknya yang ke-6 ini, Puan Leha seringkali teringatkan gurunya, iaitu Ustaz Abdullah, yang mengajar beliau di sekolah agama, juga merupakan seorang guru yang terkenal di kawasan berkenaan. Atas dasar terhutang budi dengan ilmu yang dicurahkan oleh gurunya itu dan rasa hormat yang tinggi terhadap gurunya, Puan Leha berhasrat untuk menamakan bakal cahaya matanya nanti dengan nama Abdullah. Mudah-mudahan anaknya nanti itu akan menjadi orang yang berguna kepada masyarakat seperti bekas gurunya itu.

Pada tahun itu juga, Encik Mad telah berjaya mencukupkan simpanan untuk menunaikan haji ke Mekah, hasil usaha memerah keringat di sawah padi sambil dibantu anaknya yang sulung iaitu Encik Mi. Alhamdulillah, usaha berbudi kepada tanah tidak pernah memutuskan rezeki untuk keluarganya. Yaa, walaupun hasilnya tidak begitu banyak pada permulaan, tetapi sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan?!! Encik Mad pernah menulis di buku catatannya yang berbunyi "biar tidak bergaya, asalkan tidak papa". Mungkin dengan semangat inilah beliau melalui dan membina kehidupannya yang serba sederhana dan mengumpul wang untuk menunaikan hajatnya ke Mekah ini.

Tetapi ada satu perkara yang merisaukan mereka berdua iaitu kandungan Puan Leha akan "cukup bulan" pada musim haji berkenaan. Menurut peraturan, bakal jemaah haji yang sarat mengandung tidak akan dibenarkan untuk meneruskan hajat mereka. Alhamdulillah, mungkin telah ditakdirkan Ilahi, Encik Mad dan Puan Leha telah melepasi saringan ujian kesihatan tersebut seterusnya berangkat ke tanah suci buat pertama kalinya bagi menyahut "panggilan Baitullah".

Ketika di Mekah, Puan Leha berada dalam keadaan sihat dan boleh melaksanakan amal ibadat dengan baik walaupun ketika itu beliau sarat mengandung. Setiap waktu solat, Puan Leha bersama suaminya akan ke Masjidil Haram dengan melalui pintu Baabul Malikul Aziz. Uniknya, masjid ini mempunyai banyak pintu dan setiap pintu diberi nama tertentu, contohnya pintu yang dilalui Encik Mad dan Puan Leha ini adalah bersempena dengan nama raja Saudi pada ketika itu. Dipendekkan cerita, mereka berdua telah selamat menjalani ibadah haji dan seterusnya pulang ke Malaysia.

Setelah pulang ke Malaysia, Puan Leha telah selamat melahirkan puteranya yang ke-4 di Hospital Butterworth. Dipercayai, Puan Leha telah mengandungkan anaknya lebih daripada 9 bulan. Sebagai tanda ingatan terhadap ibadah haji yang lepas, Encik Mad dan Puan Leha turut menyematkan nama pintu yang dilalui mereka berdua pada nama anakandanya itu. Lalu didaftarlah dengan nama, *bdull*h *ziz bin S**d (*=a).

Sunday, 3 May 2009

Riadah keluarga di usia 38+ minggu

Semalam, sekali lagi NMC menganjurkan aktiviti riadah untuk seisi keluarga Malaysia di Nottingham. Jika tahun-tahun terdahulu ia dikenali sebagai Sukan Musim Sejuk, tahun ini nama Sukan Musim Bunga (SMB) telah dipilih bersempena dengan musim bunga di UK ini.
Ini atas permintaan keluarga di Malaysia yang nak nengok gambar Ummi dan Ayah. (nanti Insyirah masukkan gambar Ummi yang lain di next entry ye, tunggu :)
Pada tahun lepas kami kumpulan ISWARA (hijau), kali ni pula kami kumpulan GASING (biru). Tahun ni ada 5 kumpulan kesemuanya, guli, congkak, gasing, ting-ting dan wau. Johan jatuh kepada kumpulan ting-ting manakala kumpulan gasing hanya berjaya mendapat tempat ketiga. Setiap kumpulan menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi dan memberikan saingan yan sengit. Tahniah diucapkan kepada semua terutamanya kepada pihak penganjur yang bertungkus lumus menguruskan Sukan Musim Bunga 2009 ini.

bersama ahli kumpulan

Carta markah keseluruhan (Tahniah ting-ting)
bersama kawan-kawan Ummi

HAKA gasing (copy from Kak Syaimak)
Alhamdulillah, setelah selesai beriadah & bersuka ria, Sabtu ni kumpulan gasing akan meraikannya dengan jamuan roti canai (Karnival menebar Roti Canai) yang akan ditebar oleh penebar "pro" notts, abg Ady. Harap-harap Ummi Insyirah tak bersalin lagilah hendaknya, hehehe :)