Thursday, 23 July 2009

Insyirah 2 tahun & Nuha 2 bulan :)

Adik Nuha sekarang dah 2 bulan lebih dan pada Sabtu yang lepas 18 Julai 2009, Ayah dan Ummi bawa adik Nuha ke Birmingham untuk disunatkan oleh Dr. Norli*. Kami pergi bersama adik Sofia dan adik Nana yang turut sama disunatkan.
Untuk tatapan kaum keluarga di Malaysia, di bawah ni disertakan video adik Nuha yang baru mula nak bersembang. Sekarang ni dah boleh ketawa besar bila di"agah" dan semakin rajin nak bersembang (nanti bila-bila Ummi rajin, Ummi ambil gambar video adik bersembang dan ketawa ye). Haa lagi satu, sejak kebelakangan ni, adik sangat suka hisap ibu jarinya terutama bila kelaparan. Ummi cuba nak bagi puting tapi adik Nuha kurang menyukainya.

video
Insyirah pula sekarang makin aktif dan mula nak berkawan. Tapi bila pergi rumah rakan-rakan Ummi dan Ayah, Insyirah masih memerlukan waktu untuk "panas" sebelum boleh bermain dengan rakan-rakan yang lain. Masih malu-malu dan takut-takut sikit pada awalnya. Hobi barunya melompat-lompat atas katil dan melayan youtube. Lagu alif ba taa, ABC dan macam-macam lagi. Asyik berebut komputer dengan Ummi. Selain tu Insyirah dah pandai nak melaram. Selepas mandi suka suruh Ummi ikat rambutnya. Perkataan yang diketahui juga semakin hari semakin bertambah dan dah mula boleh buat ayat yang mengandungi 3 perkataan. Tapi bahasanya sendiri (tak tahu bahasa apa, hehehe) masih ada yang sukar untuk difahami :). Bila nak tidur pula mula merengek-rengek nak dipeluk (mengalahkan adik Nuha).

video
Hobi baru Insyirah
Oleh kerana adik Nuha asyik menghisap ibu jarinya, Ummi cuba nak ajar adik pakai puting. Malangnya adik tak suka tapi Insyirah cuba mengajarnya tanpa berputus asa (ke memaksa, hehehe). Layan jer lah video di bawah ni. Aksi kakak Insyirah dan adik Nuha :)
video
Sekian.

Wednesday, 22 July 2009

Cerita daun Basil

Sekadar berkongsi . . .

Beberapa hari yang lepas, rakan Ummi di Nottingham iaitu Kak Nora, telah menjumpai sesuatu yang menarik bagi kita semua. Semasa beliau ingin membasuh daun Basil yang baru dipetik dari pokok yang ditanamnya, beliau terperasan terdapat tulisan ALLAH di salah satu daun Basil berkenaan.

Di sini, Insyirah cuma nak berkongsi gambar daun tersebut. Sebelum ini dah terbiasa dengar dan lihat gambar yang tertera tulisan Allah yang dipamerkan oleh orang lain, tapi kali ini ianya dijumpai oleh orang sekeliling pula. Itu yang teruja sikit nak letak kat blog ini. Menurut cerita pemilik gambar, beliau percaya bahawa tulisan Allah tersebut dihasilkan oleh ulat ... wallahu'alam.

Semoga kita semua beroleh manfaat dari gambar di bawah ini.

Gambar diubahsuai setelah mendapat kebenaran pemilik gambar :D

(Gambar asal daripada Facebook Nora M. Noor)

Tuesday, 21 July 2009

Award dari Kak Laily

Terima kasih kak Laily kongsi award ni. Nak kongsi dengan saper lagi ye?? Hmmm..saper-saper jelah yang datang menjengok blog ni. Silalah "copy" gambar di atas dan "paste" di blog kamu semua :)

Thursday, 16 July 2009

Jiran Insyirah

Sepanjang Atuk berada di sini, Atuk sangat rajin melayan Insyirah bermain-main dengan jiran sebelah rumah, anak-anak Aunty N*zi*h, kakak Nil*m dan Abang H*shim (* = a), warga Pakistan. Budak-budak tu pun mesra dan agak rapat dengan Atuk Insyirah. Digelarnya Atuk "Nehi-Nehi" (dalam bahasa Pakistan bermaksud tak kot) sebab Atuk tahu tu jer bahasa diorang dan selalu sebut dengan mereka, hihihi. Boleh dikatakan setiap petang lah Insyirah bermain dengan mereka sama ada di depan atau belakang rumah. Tapi semenjak Atuk dah balik ke Malaysia, Ummi dan Ayah kurang sikit melayan Insyirah bermain dengan diorang ni, huhuhu. Ummi sibuk dengan adik Nuha dan ayah sibuk dengan kerja-kerja PhD nya. Walau macam mana pun, Ummi dan Ayah cuba juga melayan karenah Insyirah ni. Setiap petang pastinya Insyirah akan berjumpa dengan kawan-kawannya tu cuma tak lama macam masa ada Atuk dulu. Sekejap-sekejap bolehla :) Pernah suatu hari ni Ayah dan Ummi terlepas pandang, diangkatnya Insyirah masuk rumah diorang. Apa pun layan jerlah gambar dan video Insyirah di bawah ni yer :)


Kenangan Insyirah bersama Atuk dan keluarga Aunty N*zi*h. Setiap petang Atuk buat mesyuarat pintu, hehehe.


video
Insyirah nak naik basikal H*shim, siap tarik baju suruh turun bagi dia naik. Lepas tu, taknak masuk rumah sebab nak main lagi, huhuhu.

Saturday, 4 July 2009

Babai Atuk & Nenek

Akhirnya masanya tiba jua, huhuhu. Hari ni genap 50 hari usia Nuha (bersamaan 55 hari Atuk & Nenek berada di UK), Atuk & Nenek bersiap sedia untuk berangkat pulang ke Malaysia. Tiket penerbangan jam 10 malam waktu UK dan dijangka sampai di Malaysia pada 5 Julai, 5.25 petang. Dalam perjalanan ke Lapangan terbang Heathrow, Insyirah sekeluarga singgah di Q Garden, Oxford untuk membawa Atuk & Nenek merasai "PYO(Pick Your Own) Strawberries & Cherries". Sebenarnya Ummi & Ayah saja nak bawa mereka jumpa pokok epal sebab Atuk & Nenek pernah bertanya bagaimana rupanya pokok epal tu (walaupun epal masih belum boleh dipetik sebab tak masak lagi). Apa-apa pun layan jerlah gambar-gambar mereka yer :)
Strawberi & Ceri segar dari ladang (sangat manis bila dimakan terus selepas dipetik :). Atuk & Nenek sempat bergambar dengan pokok epal yang masih muda buahnya :)

Setelah selesai memetik ceri dan strawberi, kami meneruskan perjalanan ke lapangan terbang dan sampai lebih kurang jam 5.30 petang. Alhamdulillah urusan "check in" berjalan dengan lancar (berat beg cukup-cukup 50kg) dan selesai lebih kurang jam 6.30 petang (beratur panjang). Kemudian kami ke surau untuk solat dan setelah selesai, kami menghantar mereka ke balai berlepas, huhuhu sedihnya.

Setelah mereka masuk ke balai berlepas, kami pun pulang ke rumah dan sampai lebih kurang jam 11.30 malam.
Lagi cerita Atuk & Nenek di UK (saja nak abadikan dalam blog ini), seminggu sebelum mereka berangkat pulang, kami semua pergi ke London selama 3 hari 2 malam. Kami bertolak ke London seawal jam 5 pagi dan sampai ke tempat penginapan kami tepat jam 7 pagi. Setelah letak barang & park kereta, kami menuju ke Dollis Hill Station untuk menaiki London underground tube. Destinasi pertama, London Eye, Big ben & House of Parliament. Dengan menaiki City Cruise, banyak bangunan menarik yang pelbagai bentuk dapat dilihat di tepi-tepi sungai. Tak lupa juga dengan kapal perang HMS Belfast juga boleh dilihat daripada cruise ni (nenek suka betul dengan kapal perang ni, berapa kali lalu mesti nak ambil gambar dengan kapal ni, hihihi). Cruise itu juga membawa kami melintasi beberapa buah jambatan (lebih 8 jambatan kot, tak ingat lah). Yang pasti lalu bawah London Bridge dan Tower Bridge.

Cruise ini juga membawa kami ke Greenwich, tempat di mana garis longitude 0 darjah itu terletak.

Kemudian kami kembali semula menaiki Cruise untuk patah balik ke London Eye dan naik "sightseeing bus tour" pula. Ohh cuaca sangat panas ketika ini dan tak banyak gambar yang diambil, huhuhu. Setelah selesai bas ni pusing sekitar London, kami menuju ke "Malaysian hall" untuk mengisi perut dan solat. Kemudian kami pulang ke tempat penginapan kami dengan menaiki tube.


Sightseeing bus yang membawa kami pusing-pusing sekitar London
Keesokannya, kami pergi membuat passport Nuha terlebih dahulu dan urusan selesai dalam 2.30 petang (http://azihana.blogspot.com/2009/06/nuha-buat-passport.html). Kemudian kami berjalan kaki ke Buckingham Palace dan mengambil teksi (tak larat nak jalan kaki dah) untuk ke destinasi seterusnya Madame Tussauds.

Berjalan kaki ke Buckingham palace dari High Commision of Malaysia.

Madame Tussauds. Banyak patung celebriti di sini yang diperbuat daripada wax yang sangat menyerupai wajah sebenar mereka. Ob*ma di entry yang lepas hanyalah palsu semata-mata. Sorry yer kaum keluargaku di Malaysia, hihihi :)

Malam tu kami bermalam di rumah kawan ayah dan ummi. Esoknya sebelum pulang ke rumah, kami singgah di Taman ros terlebih dahulu.

Sekian.