Sunday, 24 September 2017

Hari Ini Dalam Sejarah: Hijrah Merubah Kehidupan

10 tahun pantas berlalu... 
~ 24 September 2007 (12 Ramadhan 1428H)
~ 24 September 2017 (3 Muharram 1439H)
10 tahun lalu kami memulakan perjalanan dari sebuah kampung Lahar Kepar menuju ke kotaraya London. Asalnya, perancangan pengajian PhD di pekan kecil Loughborough tetapi mengubah halatuju ke Nottingham, sebuah bandar yang terkenal dengan kisah Robin Hood suatu ketika dahulu. Meninggalkan kampung halaman dan tanah air ketika pertengahan Ramadhan memang amat terasa kesayuan buat kami sekeluarga yang kali pertama ke negara orang. Sebelum itu, perjalanan paling jauh kami hanyalah berulang-alik Nibong Tebal ke Felda Pengeli Timur di Johor.Sepasang suami dan isteri yang akan menyambung pengajian PhD dan MSc masing-masing serentak dengan seorang anak kecil berusia 3 bulan. Ketika itu, sukar dibayang bagaimana mahu merancang aktiviti harian. Melalui maklumat di Fotopages yang terkenal dalam kalangan pelajar Malaysia di perantauan ketika itu, serba sedikit membantu perancangaan kehidupan awal di sana. Facebook masih belum terkenal ketika itu buat warga Malaysia.

Mula mengenali warga Malaysia di sana melalui Nottingham Malaysian Community. Meminjam tenancy agreement En. Izzi untuk permohonan visa sebelum ke sana. Tahun 2007 merekodkan kedatangan pelajar baru yang ramai di Nottingham. Kami bertamu di rumah abg Azmil & Kak Shahnaz selama 2 minggu sebelum berpindah ke rumah "ALI" di 106 BradgateRoad.

Alhamdulillah, berjumpa dengan supervisor pengajian yang memahami dan komited dalam kerjanya iaitu Dr S.B. Leen. Kebetulan, seorang pelajar dari Malaysia juga baru berdaftar pengajian PhD nya dengan supervisor yang sama iaitu En. L, pelajar antarabangsa terbaik di University of Nottingham, dalam pengajian ijazah sarjana muda.

Semuanya ini hanya tinggal kenangan; cuma sekadar coretan buat ingatan diri ini. HIJRAH itu banyak meningkatkan diri ini untuk berubah kepada tahap yang lebih baik. Pastinya banyak lagi hijrah-hijrah kebaikan yang diperlukan diri ini sebelum BERHIJRAH KE ALAM SANA. Semoga BEKAL-BEKAL yang kita sediakan sebelum dan sepanjang perjalanan ini akan bermanfaat di penghujung destinasi.

No comments: